Soorten etiketteerlijm

Voor de verschillende toepassingen zijn er verschillende etiketteerlijmen, belangrijk voor de juiste keuze van de lijm zijn de produkten die u wilt gebruiken en de etiketten die u er op wilt hebben, ook de applicatie (soort machine, snelheden) zijn belangrijk voor de juiste lijmkeuze. Zo zal een lijm niet mogen versmeren (spatgedrag) maar ook niet mogen indrogen (vloei, open tijd, vochtvasthoudend). Een dergelijke selectie is niet altijd moeilijk.

Caseïne lijmen

Caseïne lijmen bevatten als hoofdbestanddeel eiwitten, deze lijmen hebben als unieke eigenschap dat de tack enorm toeneemt bij afkoeling, een proces waar met name de bierindustrie dankbaar gebruik van maakt (hierdoor kan men snelheden halen tot 80.000 flessen/uur op één etiketteermachine). Caseïne lijmen zijn in principe de standaard lijm voor glazen flessen. Caseïnes kunnen ijswatervast en condensatievast worden ingesteld, doorgaans zijn ze goed te reinigen met milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.

Synthetische lijmen voor kunststoffen

Synthetische lijmen worden vaak ingezet op moeilijk verlijmbare substraten als gecoate flessen of plastic verpakkingen. Synthetische lijmen hebben minder aanvangstack bij afkoeling dan caseïne-lijmen, maar zullen op warme produkten juist wel weer meer tack hebben dan Caseïne lijmen. Doorgaans worden syntetische lijmen ingezet op kunststof verpakkingen als PE/PP/PET.

Synthetische lijmen voor eenvoudige materialen

Een tweede groep synthetische lijmen is speciaal gemaakt voor eenvoudige glas- en kartontoepassingen. De lijm heeft heel voorname droogeigenschappen, een zeer goede vloei en laat zich eenvoudig reinigen. In toepassingen zijn deze lijmen beperkt inzetbaar, maar qua verwerking onweerstaanbaar.

Zetmeellijmen

Zetmeellijmen worden ingezet op eenvoudige, droge toepassingen als glas en karton, met name op karton kunnen deze lijmen aangename drogingseigenschappen hebben.

Dextrinelijmen

Dextrinelijmen hebben een hoge tack (aanvangskleefkracht) maar vormen na droging vaak een brosse lijmfilm. Deze lijmen worden in de praktijk veel gebruikt voor het bliketiketteren en toepassingen op karton.

Hotmelt etiketteerlijmen

Hotmelts worden voor verschillende toepassingen gebruikt in de etiketteerindustrie. Op zowel horizontale als vertikale (rollthrough) machines worden hotmelts gebruikt voor de pick-up en afplak van het etiket. Het voordeel van hotmelts t.o.v. de conventionele (watergedragen) etiketteerlijmen is dat ze zeer breed inzetbaar zijn.

Pickup vertikaal

Vertikale hotmeltpickup lijmen lijmen het blik (of pot) aan die vervolgens het etiket uit het magazijn "pickt". Deze lijmen kunnen worden aangebracht met een wals/stempel systeem, of spuitnozzles (spray). De hotmelt moet een hoge tack hebben en weinig draden trekken.

Afplak vertikaal

Wanneer het blik bijna één hele slag (draai) heeft gemaakt wordt de afplaklijm op de overlap aangebracht (walsen/stempel of sprayen), vervolgens wordt het etiket (op de overlap) aangedrukt. Belangrijk is dat de lijm niet versmeerd. Er kan gekozen worden voor een andere lijm dan de pickup, afhankelijk van wat de eisen, omstandigheden en wensen zijn.

Pickup horizontaal

De meeste horizontale machines zijn erg gedateerd en in eerste instantie ook ontworpen voor gebruik met dextrines. Veel machines zijn bij de pickup applictie omgebouwd door het inzetten van een warme lijmbak waar hotmelts in worden gebruikt. De machines konden hierdoor meestal twee keer zo snel draaien. Belangrijk aan de hotmelt is dat deze niet versmeerd in de machine (draden trekken).

Afplak horizontaal

Dit gebeurd meestal nog met een dispersielijm en een simpel maar werkend systeem: een gaatjesbuis die wordt aangestuurd door een drukvat.

   
     
   
         
www.intercol.nl www.gietharsen.nl www.hotmelt-pagina.nl www.loonmengen.nl/hotmelt-pagina www.loonmengen.nl www.loonmengen.nl/koudlijmen www.verkoopjemotor.nl www.anbergenmotoren.nl honda.anbergenmotoren.nl yamaha.anbergenmotoren.nl motor.anbergenmotoren.nl motoren.anbergenmotoren.nl motoren.anbergenmotoren.nl slagharen.anbergenmotoren.nl

Henry Mensen & Janine olsman